Bun venit pe Forum !

Conectează-te acum prin:

Booking.com

Cum să construiești o casă – turnarea plăcii peste fundație

turnarea plcii peste fundaie

În articolul precedent am vorbit despre sistemul de drenaj. Odată ce am terminat cu sistemul de drenaj putem îngropa fundația și trece la următorul pas. Turnarea plăcii peste fundație este acest următor pas. În continuare am să explic construcția unei case din beton și cărămidă. Alternativ, de aici, se poate trece la o casă cu structură pe lemn, indiferent că este vorba de o structură ușoară sau una grea, precum o cabană din bușteni. Noi însă, vom vorbi despre o casă clasică din cărămidă plină sau eficientă cu cadre de beton armat.

Dimensionarea plăcii de beton armat

Placa de beton armat reprezintă un element structural care devine tavan față de încăperea de jos sau ca pardoseală pentru încăperea de sus. Vreau să vă spun ceva important. Placa de beton armat poate fi simplă sau cu grinzi. Dacă deschiderea este până în 4 metri, atunci se poate merge cu o placă fără grinzi. Dacă deschiderea este mai mare, atunci vom apela la grinzi. Teorectic vorbind, putem îngroșa placa de beton armat fără să avem nevoie de grinzi indiferent de deschidere, dar construcția devine grea, scumpă și ineficientă. Nu doar placa ar fi scumpă și ineficientă, ci și structura care trebuie să o susțină. Amplasarea grinzilor se poate face pe lungime și lăține sau doar pe partea cea mai convenabilă. Grosimea plăcii de beton armat trebuie să fie de minim 15 cm pentru a putea să o armăm în două straturi.

În imagine putem observa o cameră mare. Această cameră este mai lungă decât lată. Este clar că lungimea, dar și lățimea sunt mai mari de 4 metri. Pe lungime distanța este mult prea mare pentru amplasarea unei grinzi. Pe latura mai mică este mult mai ușor să se instaleze grinzi. Astfel avem grinzi mai mici și mai multe în loc să avem grinzi mai lungi și mai puține. Aici se folosesc grinzi de lemn masiv, iar ele sunt amplasate destul de des. Grinzile pot fi construite din oțel, aluminiu, beton armat, lemn încleiat, etc. Cu cât grinda este mai solidă cu atât ea se poate amplasa mai rar. În acest caz, pereții laterali au fost destul de puternici încât să poată prelua întreaga încărcare din grinzi. Acest lucru nu este întotdeauna posibil, atunci fiind nevoie de o distribuire cât mai egal împărțită pe perimetrul pereților portanți.

Această armare pe două straturi este foarte importantă deși nu o să pot să vă explic aici motivul importanței, fiind un lucru destul de complex. Din fericire, majoritatea locuințelor au plăci de beton armat fără grinzi vizibile. Adică aceste grinzi sunt conținute în grosimea zidurilor. Acest lucru se datorează faptului că deschiderile nu sunt prea mari. Această regulă este generală, nu absolută. Mai toate locuințele au o grindă vizibilă, chiar dacă aceasta trece deasupra ușii sau prin zone unde nu prea se observă. În imaginea de mai sus avem o locuință cu o deschidere foarte mare. În această situație este nevoie de grinzi.

Pregătirea cofrajului înainte de turnare

O situație clasică este exact cea din imaginea de mai jos. Armătura este greșit executată și nu vreau să vă spun că ar trebui să vă luați după această poză. Cofrajul însă, este corect executat și reprezintă un exemplu bun. De jur împrejur, s-a construit un cofraj de lemn, iar în acest cofraj urmează să se toarne placa peste umplutura de pământ. Această casă nu are demisol sau subsol, cel puțin nu pare că ar avea un subsol. Deci este posibil ca sub această placă turnată să fie amplasat peste sol bătătorit. Vreau să observați că din loc în loc, există tuburi pentru viitoare plăci în beton, acestea sunt gri. Dar și niște țevi ale viitoarelor utilități. Acele tuburi gri fac parte din cofraj. Este greșit să betonezi țeava de scurgere, cele portocalii, în beton. Dacă aceste țevi se sparg, cum le mai schimbi? Nu vă recomand să faceți așa.

Inserțiile prin placa e beton ca și prin orice alt element de beton se trec prin tuburi de cofraj. Aceste tuburi sunt diametral mai mari ca țeava sau cablul care se intenționeză să se instaleze. Tuburile de cofraj sunt făcute din oțel sau din plastic, de obicei PVC, și rămân blocate permanent în beton. Același lucru este valabil pentru țevile de termoficare, alimentare cu apă sau cu orice cablu sau tub prin care trece ceva. Contactul direct intre beton și o instalație provoacă pierderi de căldură prin punțile termice, restricții mecanice nedorite, posibile accidente electrice, etc. Ultimul lucru pe care vreau să îl mai spun despre cofrajul plăcii de beton este că el trebuie să fie etaj, ca orice alt cofraj. Tot în interiorul plăcii de beton se pot insera și tuburile pentru rețelele electrice. Deși mulți preferă instalarea lor în exterior, eu vă recomand să le amplasați corect înăuntru.

Armarea plăcii de beton armat

Îmi este aproape imposibil să vă explic cum să armați corect un planșeu de beton armat. Sau mai bine zis, să vă explic de ce trebuie amplasat într-un anumit fel. Nu am să vă explic și pentru că îmi este teamă că se va înțelege greșit. Însă am să discut pe imaginea de mai jos în speranța că se va înțelege esențialul. Săgeata albastră semnifică inserțiile pentru viitoarele utilități prin planșeu. Acestea te vor scuti de costuri adițiionale pe viitor. Săgeata roșie semnifică prezența unui distanțier din oțel care depărtează rândurile de armătură. Această departare trebuie să fie de minim 10 cm, dar ea poate fi mai mare, în funcție de proiect și de grosimea plăcii. Săgeata verde semnifică suprapunerea barelor de armătură. Dacă nu dorești să le suprapui poți să folosești produse adiționale de ancorare sau să le sudezi. Cel mai simplu și mai ieftin este să le suprapui.

Vă rog să băgați de seamnă că locul este curat. Nu sunt gunoaie, pietriș, resturi de armătură, etc. Inserțiile pentru străpungeri sunt amplasate lângă viitorul perete, iar armătura este îndoită în jurul barelor de armătură de la grinda pe care va sta viitorul perete. Alegerea armăturii, grosimea ei, intervalul la care trebuie amplasată, toate aceste lucruri depind strict de proiect. În imagine nu sunt prezente tuburile pentru cablările electrice. Eu vă recomand să amplasați tuburi din oțel zincat. Aceste tuburi de metal nu au rol de armătură, iar ele se amplasează între primul și al doilea strat de armătură, undeva la jumătatea distanței dintre cele două. Betonul trebuie să prindă armătura, acest tub de oțel zincat prin care trec cablurile electrice nu trebuie să împiedice acest lucru.

Turnarea plăcii de beton armat

La pregătirea cofrajului am menționat faptul că acesta trebuie să fie etanș. Sperăm să nu pierdem nici un pic din laptele de beton. Laptele de beton este apa și cimentul din compoziția lichidă a betonului. Presupunând că acest lucru este adevărat și că ne-am pregătit corespunzător, putem să organizăm livrarea betonului cu cifa. Noi vorbim aici despre turnarea primei plăci de beton. În această etapă nu trebuie să avem pompă de beton sau braț telescopic, dar trebuie să asigurăm accesul betonierei pentru livrarea betonului.  Betonul turnat direct din betonieră este întotdeauna superior celui pompat. Betonul turnat trebuie vibrat, în mod corect, cu un vibrator electric. Poate că acest element al construcției are nevoie cel mai mult de vibrarea betonului. Pur și simplu nu se poate negocia. Placa de beton este subțire, orice gol sau necompactare a betonului având urmări destul de grave din punct de vedere structural și estetic.

În imagine avem o placă de beton turnară peste umplutura cu sol. Există fundație, iar peste fundație s-a turnat o placă din beton armat. Împământarea naturală este scoasă la suprafață prin platbanda de oțel zincat pe care o observați în imagine.

Turnarea plăcii de beton armat, este puțin diferită de turnarea fundației în șanțuri sau de turnarea stâlpilor. O parte a betonului stă limită de cofrajul de jos. Părțile laterale ale perimetrului sunt foarte mici. Ce ne rămâne este o placă din beton armat, proaspăt turnată care este expusă aerului atmosferic. Betonul va pierde foarte rapid din apa betonului. Acest lucru o să cauzeze crăpături mari. Uneori sunt așa de mari încât poți introduce degetul mic prin ele. Prin placa de beton armat trebuie să iasă armătura daca ea urmează să fie continuată. În imaginea de mai sus urmează a se construi o casă din lemn, acele străpungeri sunt niște ancore pentru lemnul cu care se va continua construcția. Pentru armarea stâlpilor sau a pereților de beton, lungimea barelor de armătură trebuie să fie de cel puțin 1 metru. Astfel se poate realiza suprapunerea barelor.

Întreținerea plăcii până la întărirea completă a betonului

După turnarea betonului, placa de beton poate să fie finisată. Finisarea se poate face în mai multe feluri. Putem elicopteriza pentru a obține o suprafață finală. O putem zgâria cu mătura pentru a obține o suprafață rugoasă cu aderență mare sau o putem nivela doar un pic în cazul în care dorim să o placăm. De multe ori se consideră o șapă autonivelantă la suprafața plăcii de beton, mai ales în contextul îndreptării ei sau a instalațiilor de încălzire prin pardoseală. Ideal ar fi să turnăm o placă perfect dreaptă. Imediat după turnare și finisare, placa de beton armat trebuie acoperită cu folie de PVC. Acest PVC va împiedica evaporarea accelerată a apei și va limita crăparea betonului. Folia trebuie să fie subțire sau impermeabilă. Dacă apa s-a evaporat foarte repede vom stropi ușor cu apă pe betonul întărit.

Aceste întrețineri ale plăcii vor continua pentru 6 – 7 zile. Apoi folia de PVC se poate înlătura păstrându-se pentru următorul planșeu turnat. Aveți grijă să nu o perforați. Este destul de greu să observați perforațiile când este murdară de beton. Alteori se poate acoperi betonul cu niște material textil îmbibat cu apă, iar peste acest material textil puteți să amplasați folia PVC.

Betonul, în procesul de hidratare, va trage apa din acel material textil. În acest fel, betonul trage doar atâta apă cât este necesar. Dacă betonul și armătura a fost corect calculată, dacă cofrajul este etanș și rigid, dacă respectați acest proces pe toată suprafața expusă exteriorului, atunci betonul nu va crăpa. Asta înseamnă că turnarea a fost un succes. De obicei, o casă are două planșee, cel de la parter și apoi cel de la etajul 1 sau mansardă. Turnarea acestei plăci de beton este cea mai ușoară dintre cele două pentru că lucrările nu se fac la înălțime.

Articolul Cum să construiești o casă – turnarea plăcii peste fundație apare prima dată în Edifica.



Autentificare sau Înregistrare pentru a comenta.