Bun venit pe Forum !

Conectează-te acum prin:

Booking.com

Gresie și faianță vs. piatră naturală: avantaje și dezavantaje

Gresie i faian vs piatr natural avantaje i dezavantaje
Întotdeauna alegerea unui finisaj trebuie să aibă în vedere, pe lângă preț și alte variabile precum rezistența și duritatea, aspectul și calitatea. Iată care sunt principalele aspecte care te-ar putea interesa, legat de piatra naturală, și de ce marmuratravertinul sau ardezia sunt investiții eficiente (și frumoase) în proiectul tău de amenajare.

Rezistența în timp și duritatea
Piatra naturală este recunoscută pentru densitatea neobișnuit de mare și pentru duritatea de care dă dovada. În plus, este disponibilă în diferite variante de grosime și finisaj (mat, periat, antichizat, polișat), astfel încât să găsești varianta potrivită pentru proiectul tău (la exterior și în zone cu trafic intens sunt recomandate plăcile mai groase, la interior, plăcile polișate vor avea porii aproape sigilați datorită finisajului, etc.). Spre deosebire de aceasta, gresia este mult mai subțire și mai poroasă, dar și mai puțin rezistentă la fortța de greutate, care îi poate cauza deseori fisurarea sau chiar spargerea cu ușurinta. Pardoselile din marmură, travertin sau granit pot arăta impecabil până la 50 de ani, dacă sunt întreținute cum se cuvine, pe cand garanția privind durata de viață și aspectul îngrijit al gresiilor variază între 5 și maxim 10 ani. Este o diferență destul de mare, care confirmă faptul că piatra naturală este unul dintre cele mai longevive materiale de constructii și finisaje.
Impermeabilizarea și rezistența la pete
 Impermeabilizarea și curățarea pietrei trebuie făcută cu soluții profesionale, care să nu atace textura.
Spre deosebire de gresie și faianță, piatra naturală poate fi impermeabilizată cu soluții speciale astfel încât să capete rezistență în fața petelor, mai ales că suprafețele pentru care ambele sunt folosite sunt adesea expuse aburilor, petelor de grăsime și altor astfel de riscuri. Indiferent dacă este vorba despre o variantă mata sau una lucioasă, solutiile de impermeabilizare împiedică murdăria să se infiltreze în pori și faciliteaza astfel curățarea suprafețelor. În plus, vaporii de apă sunt și ei împiedicați să ajungă în profunzimea plăcilor, așa că nici nu poate fi vorba despre mucegai. Și în timp ce procesul de impermeabilizare poate fi repetat o dată la câteva luni sau la un an, gresia nu beneficiaza de un astfel de avantaj, pe măsură ce trece timpul, proprietățile sale izolatoare își pierd din valoare și nu pot fi reconstituite.

Aspectul

 Spații concept, placate cu piatră naturală, din showroom-ul PiatraOnline.ro, Aleea Teișani nr. 137a
Varietatea este nelipsită pentru ambele tipuri de materiale, însă frumusețea pietrei naturale nu poate fi comparată cu nimic: placa de piatră naturală are venaturi interesante, nuanțe schimbătoare, toate create în natură, în timpul procesului de formare. Caracteristici incomparabil mai frumoase decât aspectul standardizat al unui material ce doar replică tonalitățile și textura naturală. Frumusețea naturală a unei plăci nu poate fi comparată cu nimic, cu atât mai mult cu cât piatra este disponibilă într-o varietate cromatică uriașă, ce oscileaza de la nuanțe reci de gri și alb la culori pământii calde precum bejurile, marourile și chiar culorile arămii, dar și la vesele nuanțe verzui sau galbene, inedite prin însăși jovialitatea lor. În plus, unicitatea fiecărei bucăți de piatră naturală în parte nu poate fi nici ea contestată, motiv pentru care amenajarea va prelua această amprentă specială.
Vezi cum arată showroom-ul de piatră naturală din Aleea Teișani, nr. 137 a!
Investiția financiară

 Perete de baie placat cu travertin clasic antichizat (10 X 10 cm), la prețul de 58 lei/mp
Există variante de piatră naturală pentru orice buget iar valoarea sa este adusă atât de aspectul natural și elegant, cât și de investiția eficientă: în loc să faci din nou un șantier în casă peste cațiva ani, atunci când fie te plictisești de aspectul gresiei și faianței, fie se strică, dacă alegi piatra naturală, singura ta grijă va fi impermeabilizarea sa și curățarea cu detergenți lipsiți de aciditate. Deci, un efort (financiar) mult mai mic pe termen lung.
Citește și articolul despre un living luminos, placat cu travertin, dintr-un apartament din zona Chiajna!

 Baie: pardoseală din travertin mini french pattern și perete decorativ - ardezie flexibilă. Mai multe despre proiectul din imagine, aici
Calitatea si luxul
Materialele naturale înseamnă lux și eleganță iar alegerea pietrei naturale transmite acest mesaj în proiectul tău de amenajare. Este recomandată atât de constructori – datorită rezistenței, cât și de arhitecți și designeri de interior, datorită aspectului natural. Vezi ce spune arhitectul Eduard Baicu, de la Phenomena Laboratory, despre piatra naturală.


Autentificare sau Înregistrare pentru a comenta.